Nový občanský zákoník stanovuje částečně povinnost postarat se o rodiče partnera

9. leden 2014

Novomanželé si od letošního roku berou svým způsobem nejen svého partnera, ale i jeho rodiče. Podle nového občanského zákoníku se ženich s nevěstou musejí v některých případech postarat o otce a matku svého protějšku.

Tak tomu bývalo v minulosti. Až do konce 19. století neexistovaly žádné důchody. Každá generace tak počítala s tím, že až to bude třeba, postará se o své rodiče, stejně jako to dělali oni v případě těch svých.

A nový občanský zákoník se k této tradici v určitých bodech vrací. Změna platí od prvního ledna, mnoho budoucích manželů pořádně zaskočila. Nesouhlasí s ní například Dana z Jihlavy, která plánuje svatbu v létě.

„Mně se samozřejmě tato změna nelíbí, protože si beru partnera a ne celou jeho rodinu. Nikdy nevíte, co se může stát,“ říká. Předmanželská smlouva podle ní nic neřeší. „Teď vůbec nevíme, asi se ještě poradíme s právničkou, jestli se to dá obejít.“

Problém je podle ní i v tom, že ne každý s rodiči vychází dobře. „Někdo se s rodiči třeba vůbec nestýká, rodič ho nevychovává a pak najednou se může objevit s tím, že po něm chce peníze,“ uvádí příklad.

Vedoucí správního odboru jihlavského magistrátu Jan Vystrčil potvrzuje, že o rodiče partnera bychom se postarat měli. Ale jen v určitých situacích.

Čtěte také

„Pokud rodič přijde o dítě a je v tíživé finanční situaci a nemá prostředky na své zaopatření, pak je dědic povinen mu je v základní míře poskytnout, přičemž ta míra je přímo stanovená v občanském zákoníku,“ vysvětluje.

Pokud tedy náš manžel nebo manželka zemře, neměli by jeho rodiče strádat. A právě na nás je, abychom je podporovali.

autor: Andrea Kratochvílová
Spustit audio