Novoměstská radnice zavedla dress code. Zaměstnancům předepisuje styl oblékání

25. září 2013

V Novém Městě na Moravě se zaměstnanci městského úřadu nemůžou oblékat, jak chtějí. Vedení města vydalo manuál, podle kterého by měli muži nosit například oblek v tlumených barvách, ženy pak kostýmky s kalhoty nebo sukní v přiměřené délce. Zapomenout můžou na rifle a sandály.

„Trochu mě to finančně zatěžuje, protože dávám peníze za oblečení, které bych jinak nenosila. Takže musím vydávat peníze navíc za svoje oblékání,“ zvedá oči od počítače na informačním centru elegantně oblečená Martina Krubářová.

Za nové kalhoty, sáčko a ozdobný šátek by ráda brala nějakou tu korunu navíc. „Určitě by měli dávat příspěvek. V organizaci, ve které jsem pracovala předtím, příspěvek dávali,“ poznamenává a zároveň s úsměvem říká, jaké kousky čekají v její skříni až na popracovní dobu.

Kvůli předpisu musela totiž odložit nejeden kus oblečení. „Příliš krátké sukně, nějaký typ bot a tričko s výstřihem,“ doplňuje.

Ještě o stupínek přísněji předepisuje manuál oblečení vedoucím pracovníkům. Šéfce Horáckého muzea Jitce Svojanovské to ale vůbec nevadí. Naopak. „Byl to důvod, proč zajít do obchodu a dokoupit si ještě pár kousků,“ usmívá se.

Takzvaný jednotný dress code, ke kterému patří i identifikační kartička, vzešel z hlav vedení radnice. „Někdy si zapomenu vzít, jako třeba teď, tu cedulku, na které mám jméno a znak města,“ přiznává starosta a člen ČSSD Michal Šmarda.

A když přijde někdo v něčem opravdu nevhodném, mohlo by se to podle Šmardy projevit třeba i na jeho hodnocení. Takže například trička s reklamou na lihovary a pivovary rozhodně nebrat.

Spustit audio