Linecké košíčky s náplní

I dnes můžeme pokračovat s tipy na vánoční cukroví, protože čas se nám už rychle krátí. K nejoblíbenějším těstům na cukroví patří linecké a je to pochopitelné, protože je velmi jednoduché, jak říká cukrářka a učitelka Iva Sýkorová ze žďárské Střední školy gastronomické.

Linecké těsto nemusíme jen vyválet a vykrajovat z něj tvary, které poté slepíme rybízovou marmeládou. Dá se totiž plnit i do formiček, do košíčků a péct s náplněmi. Nechme si poradit.

Linecké těsto:

300g hladké mouky
200g tuku
100g cukru
1 vejce
1 vanilkový cukr

„Není nic jednoduššího, než udělat linecké těsto v poměru 3 – 2 – 1. Tři díly mouky, dva díly tuku a jeden díl cukru. Přidáte tam jedno vejce a vanilkový cukr a nemusíte nic vymýšlet ani nic hledat. To je klasický linecký recept, který vám řekne každý cukrář. Vymícháte těsto, vypracujete, nacpete do košíčků, upečete,“ popisuje Iva Sýkorová snadnou přípravu lineckého těsta.

Košíčky potom plníme tolika náplněmi, na jaké nám stačí fantazie. Vybrat si můžeme podle své chuti, protože možností je skutečně nepřeberné množství – náplň čokoládová, ořechová či máslová, ale to není všechno, říká cukrářka: „Základní žloutkový krém, s polevou, pudingové náplně, anebo to můžete plnit ochucenou šlehačkou s čokoládou, nebo nějakou nugetou, tím také nic nezkazíte. Doporučuju přírodní chutě - rozmixujte si jahody nebo broskve a přidejte si je do šlehačky.“

Snad jste se nechali inspirovat a pustíte se do pečení i vy.

autor: dak

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.