Kůň je týmový hráč, umí vytvořit k člověku most, říká koučka osobního rozvoje Petra Holubová

4. květen 2020

Nervozitu, strach, deprese nebo konflikty v práci může pomoci vyřešit koučink s koňmi. Metoda, při které se člověk setká s kobylkou, je druhem terapie.

Člověk se snadno otevře, pochopí, kde je problém a dokáže s ním něco začít dělat. Právě takový způsob osobního rozvoje provozuje Petra Holubová v Krokočíně na Třebíčsku.

Dvě kobylky

V místní ohradě s čerstvou trávou se pasou dvě kobylky – větší a menší, obě velmi přátelské. „Já jsem milovala koně už jako malá, nikdy jsem nechápala, proč mi rodiče nechtějí do bytu pořídit koně,“ směje se koučka osobního rozvoje Petra Holubová.

Její láska ke koním však nebyla jediným důvodem, proč si vybrala práci, kterou dělá. „Vždycky jsem byla typ člověka, za kterým chodí kamarádky a ptají se, co mají dělat s přítelem nebo s rodiči,“ usmívá se dál. Když si pořídila koně, rozhodla se pomáhat ostatním.

Lidé se u koní otevřou

„Koučink mě velice zaujal, protože to je metoda, ve které nic lidem nenutíte. Chodí za námi lidé, kterým v životě něco schází, nebo cítí nějaké nepohodlí, a já jsem jen takový jejich průvodce, nemám tendenci se jich ptát, ono to z nich jde samo,“ vysvětluje Petra Holubová.

„Člověk najednou začne povídat, co ho trápí, někdo má slzy v očích, někdo je zaražený a v té chvíli já na to musím citlivě reagovat.“ Jak dlouho člověk zpracovává, co se o sobě dozvěděl, nebo svůj problém řeší, to je individuální. Někdo přijde jednou, další se ke koním vrací vícekrát.

Stmeluje firmy

Kromě koučinku s koňmi dělá Petra Holubová i aromaterapii, mentální trénink. Časté jsou i semináře pro skupiny lidí. Kůň je totiž týmový hráč a umí to naučit. „Můžete lidem někde na deseti schůzkách v kanceláři říct, že mají táhnout za jeden provaz, ale tady si to doopravdy zkusí a ten pocit si prožijí. Stačí k tomu jeden kůň, oni dostanou nějaký úkol, ale dokud se nespojí a nezačnou pracovat jako tým, tak ten kůň s nimi nespolupracuje. Nakonec pochopí, že v momentě, kdy se spojí, tak i ten kůň se stane členem jejich týmu. Takže k nám přijdou jako skupina, ale odcházejí jako tým,“ uzavírá spokojeně koučka Petra Holubová.

Spustit audio