Kulíšci z Nového Veselí objevili na školní zahradě vzácnou žábu

Skokan ostronosý je žába, která jednou do roka zmodrá. Barvu mění samci při páření během prvních teplých jarních dní a pro pozorovatele je to velký zážitek – po celý rok má totiž tento skokan hnědou barvu.

Protože patří k nížinným druhům žab, na Žďársku by skokana ostronosého nikdo nečekal. Přírodovědný kroužek Kulíšci ze základní školy v Novém Veselí ale má to štěstí, že se jim tato vzácná žába usadila v jezírku přímo na školní zahradě.

„To bylo během práce na zahradě, když jsme s klukama sázeli stromky,“ vzpomíná na nečekaný objev učitelka Eva Nováková ze základní školy v Novém Veselí, která přírodovědný kroužek Kulíšků vede. „Ta žába tady podle všech přírodních zákonitostí nemá co dělat. Jak se vzala uprostřed zastavěného území, to nevím, jestli někdo někdy zjistí. Obrátili jsme se na správu CHKO ve Žďáře nad Sázavou a oni nám potvrdili, že to je skutečně skokan ostronosý. Nejdříve tomu nechtěli věřit, ale fotky je přesvědčily, a od té doby se sem jezdí každý rok dívat,“ usmívá se učitelka.

„Navázali jsme také spolupráci s národní genetickou bankou, a každý rok jim odebíráme jedno vajíčko a odesíláme ho pro další výzkum. Mají ho tam uložené a z toho analyzují DNA,“ vysvětluje Eva Nováková.

Děti nadšeně ukazují snůšku v novém jezírku, kde jsou vidět zárodky. Budoucí žabičky už měří asi půl centimetru. Opodál ve vodě plave i loňský, asi dvoucentimetrový sameček. Žáby se vracejí na místo, kde se vylíhly a než dosáhnou dospělé velikosti, trvá to asi pět nebo šest let. Škola umožňuje prohlídku jezírka všem třídám, ale i veřejnosti. V době páření skokana ostronosého bývá branka na školní zahradu otevřená pro všechny.

Vzácný skokan potřebuje svůj klid a prostředí, které mu vyhovuje. „Měli jsme problém s drenáží na sousedním pozemku, skokani začali z původního jezírka ubývat a do nově vybudovaného jezírka, vyloženého fólií, se jim nechtělo. Největší počet byl dvaapadesát modrých samců, ale poslední roky je to deset, třináct, patnáct,“ stýská si Eva Nováková. Doufá ale, že se počty vzácné žáby budou znovu pomalu zvedat.​

autor: dak
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.