Kapří paštika z Vysočiny si přivezla prestižní cenu za svůj obal
Red Dot Design Award je označení prestižní ceny za design. Na Vysočině této mety dosáhla svahová sekačka z Havlíčkova Brodu, nově i kapří paštika z Poříčí.
Za vším stojí podnikatel Martin Plachý se svou rodinou, spolumajitel komplexu Farma Poříčí, který, jak řekl Hele Dvořákové v Dobrém dopoledni, je i rybář. A tam je začátek kapří paštiky.
„Vždycky jsme se snažili našim zákazníkům dodávat čerstvé rybí maso. Trochu nás ale mrzelo, že kapry předčily mořské ryby. A přemýšleli jsme, co s tím.“
Bez kostí
Největší v uvozovkách nevýhodou u kapřího masa jsou kosti. „Po několika pokusech jsme dospěli ke kapří paštice.“
Red dot
Martin Plachý říká, že velkou péči věnovali obsahu – tedy samotné paštice. „Velkou péči jsme věnovali také obalu. Spojili jsme se s Petrem Novaquem, který má celou řadu ocenění. Práce na obalu trvaly asi rok a vedlo to až k té ceně.“
Celý rozhovor si poslechněte v přiloženém audiu.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.