Čtyřměsíční lvice je mazlivá, za pár měsíců ale bude muset do klece

6. červen 2018

Lvíčata, mláďata pumy, mláďata rysa a za pár dní také malí tygři ussurijští. To jsou aktuální radosti manželů Váňových, kteří žijí v Kletečné na Pelhřimovsku v ráji zvířat. Mají také ochočeného divočáka, psy Dingo a řadu dalších exotických zvířat.

Hned mezi dveřmi mě vítá menší kočka, respektive mládě lva. „To se narodilo nám tady, mláďata – 3 kluci a holka. Holku tady máme, je to náš miláček,“ směje se s upřímností sobě vlastní Ladislav Váňa.

Ráj zvířat, Kletečná, Ladislav Váňa

Lvice má jméno Goldena, Ladislav jí ale jinak neřekne než zlatíčko. „Nejraději má samozřejmě mou manželku, tu si ale k večeři nedá. Žere drůbeží maso, ale jinak si dá všechno.“

Mláděti jsou čtyři měsíce, zhruba roce už bude přímý kontakt nebezpečný a zvíře bude muset do klece. „Přemýšlíme, že bychom k ní dali bílého lva, ona je hodně světlá,“ plánuje Ladislav Váňa.

Rys ostrovid

O kus dál stráží ve výběhu impozantní samec rysa. Máme tady chovný pár, mají pár dní stará mláďata. Jsou spolu – máme i táta, zvládají to v pohodě, mláďata mají už potřetí. On tady stráží. Lidi v sobě mají někdy divnou auru, to tady skáče, vrčí, cení zuby, teď je klidný, je vidět, že máte zvířata rád,“ poznamenal.

Tygří úspěch

Ladislav Váňa má také pár tygrů ussurijských. „Čekáme každým dnem mladé. Je to unikátní, budeme teprve druhé místo v České republice, kde se to povedlo.“

autor: mik