Člověk se u toho nesmí vztekat, říká o své práci mistr brusič skla

14. červen 2018

Existují profese, které vyžadují absolutní soustředění. Brusič skla takovou profesí je. Člověk musí mít pevné ruce, hodně trpělivosti a navíc víru v to, že mu křehký výrobek po hodinách broušení nepraskne v ruce. Václav Šrytr ze Světlé nad Sázavou má více než padesátileté zkušenosti.

„Člověk se u toho nesmí vztekat, ne s tím jako praštit na zem,“ říká skromně brusičský mistr ze sklárny BOMMA ve Světlé.

V době natáčení reportáže pan Šrytr brousil respektive leštil vázu atypického tvaru. „Když jsou tam nějaké otlaky, tak se to musí vyleštit. Pak přijde ještě kyselina pro dokonalejší lesk,“ dodal.

„Václav tady vymyslel vázu, která bude opatřena šněrováním, takže bude působit, že sklo je drženo šňůrkou,“ vzal si slovo ředitel sklárny Jiří Trtík.

Váza
Váza

Přes padesát let u brusu

Václav Šrytr je mistrem svého oboru přes padesát let. „V šedesátým šestým jsem šel do učení, tady do Světlé. Jinak všechno rád brousím, hlavně, když se mi něco povede,“ směje se. Jiří Trtík na otázku, čím platí takového mistra, odpověděl také s úsměvem: „Standardně v českých korunách. Je ale pravda, že pan Šrytr je skutečně mistr svého řemesla.“

Sklo brousí i automaty

Ve sklárně BOMMA vyvíjejí mimo jiné brousící automaty, tedy stroje, které brousí skleničky, vázy, mísy a jiné tvary zcela samy. Václav Šrytr je za přímé konkurenty nepovažuje. „Všechno to nabrousí stejně. A mohou pracovat 24 hodin denně, to já nemohu,“ usmál se.

Naopak mistr Šrytr je schopen vytvořit dílo, které by automat nedokázal. „Na sklářské sympozium vytvořil vázu, která měla přes deset kilo. Brousil ji 11 hodin, stejnou dobu ji držel v ruce. Vymyslel si poměrně složitý řez. Je to právě o té trpělivosti, o které tady mluvíme,“ uzavřel ředitel Jiří Trtík.

autor: mik