Čistá voda, posekaná tráva, vypleté záhony, dezinfekce. Koupaliště v Lukách se chystá otevřít

7. červen 2020 06:00

S rostoucí denní teplotou se na otevření připravují venkovní koupaliště. První z nich by ráda přivítala návštěvníky už po víkendu. 

Připravit vodu tak, aby byla krásně modrá. Upravit areál tak, aby se v něm lidé cítili příjemně a zprovoznit blízký bufet, aby si návštěvníci mohli dopřát něco k jídlu nebo pití.

To vše je nutné vyřešit na venkovním koupališti v Lukách nad Jihlavou před otevřením, které je naplánováno na příští týden.

„Já si myslím, že to chce ještě jeden, dva dny. Vodu upravujeme plynným chlorem a vločkovačem se vysráží nečistoty. Faktem je, že dokud se nedostanou do rovnováhy pH, aby bylo neutrální a správné, tak ta voda nebude, jak má být,“ popisuje u napuštěného bazénu v Lukách nad Jihlavou starosta městyse Viktor Wölfl.

Po neděli otevřeme

Venkovní koupaliště by mělo otevřít už za pár dní. S přípravami se ale začalo už v půlce května. „Přípravy probíhaly tak, že se musí celé koupaliště vypustit. Komplet vymýt veškeré potrubí, aby se mohlo napouštět v uvozovkách čistou vodou, která se pak už jen dočišťuje,“ říká správce koupaliště Viktor Wölfl ml. a současně dodává, že kromě čištění vody se dělají především estetické úpravy areálu.

„Sekání trávy, úprava toho okrasného pruhu okolo bazénu, od pletí mezi stromky, ostříhaní stromků, okrasných trav a všeho.“

Až 800 návštěvníků

Areál, do kterého se vejde až 800 návštěvníků, zrovna seká pan Petr. Úprava trávníku mu na zahradním traktůrku zabere klidně celý den. „Záleží, jak ta tráva naroste, jak prší, ale většinou tak dobře celý den tady ten celý areál.“

Přestože se dodělávají už jen drobné práce, správce Viktor Wölfl ml. ještě čeká na bližší informace ohledně opatření, které bude muset na koupališti zavést. „Bude se připravovat podle toho, co vláda vymyslí. Bude muset být dezinfekce na určitých místech a opatření skrz roušky. Bylo napsané, že se musí pohybovat po areálu v roušce. Potom, když s té deky půjdete do vody, tak nemusíte mít roušku.“

Podle správce může pondělní otevření venkovního koupaliště ohrozit už jen počasí. Pokud by byla předpověď špatná, otevření by se pravděpodobně odložilo.

autoři: Patrik Salát , mik
Spustit audio

Související