Američani nemají rádi valčíky, protože na tři doby moc netancují. Radost jim udělá svižná polka

10. říjen 2016

Letošní koncertní cestu do Ameriky si Vysočinka užila. „Zahráli jsme si výborně, všechno dobře dopadlo, nikdo nás nezabásl. V Americe je divoko a stát se může cokoli. Kousek od nás dokonce vybouchla bomba, tedy kousek: asi deset kilometrů. Pouze jsme si říkali, že je na Time Square nějak moc policistů. Co se stalo, jsme se dočetli na českých serverech až druhý den ráno,“ líčil americké dobrodružství nejmenší profesionální dechovky na Vysočině její kapelník a zároveň moderátor Dechovek pro Vysočinu Tomáš Vodrážka.

Letošní návštěva Spojených států amerických byla už čtvrtá. Poprvé se Vysočinka do Ameriky podívala v roce 2008. „O rok před tím mi volal pán z Chicaga, že tam dělají Moravský den a jestli bychom nechtěli přijet. Že na nás dostal reference, že hezky hrajeme a že by bylo hezký, kdybychom tam přijeli my. Moravský den má obrovskou tradici, dřív dokonce na České ulici pořádali Jízdu králů, kterou si nenechalo ujít na sedmdesát tisíc diváků,“ vypráví Tomáš Vodrážka.

Kolega, který miluje mapy, ukazoval cestu naší newyorské průvodkyni

První cesta byla jenom do Chicaga, na posledním turné stihli zahrát i v New Yorku. „Já jsem si tu letošní cestu užil nejvíc, už jsme věděli, do čeho jdeme, věděli jsme, jak si koupit lístek do metra, věděli jsme, kde máme v Chicagu nastoupit do vlaku. Měli jsme naplánované výlety, všechno jsme stihli. Náš kolega má hrozně rád mapy, kolikrát musel cestu ukázat naší newyorské průvodkyni. Oni své město vůbec neznají,“ směje se Tomáš Vodrážka.

V New Yorku vystupovali v České zahradní restauraci. „To je velký komplex, co mají Češi. Je tam sokolovna, je tam česká škola, která je otevřená v pátek a o víkendu. K tomu patří velká restaurace a krajanský spolek to vše vlastní. Právě ta hospoda na všechno vydělává. My jsme se tam setkali hlavně s emigranty z jižní Moravy,“ popisuje zážitky z cesty po Americe kapelník Vodrážka.

Nejhorší je, když muzikant hraje s prázdným břichem

„Celý krajanský spolek má na starost muž, který pracoval jako manažer pro Waldemara Matušku a který pomáhal zorganizovat koncert Karla Gotta a Heleny Vondráčkové v Carnegie Hall. Ten moc dobře ví, jak se postarat o muzikanty, aby měli pohodlíčko, aby měli kachnu s knedlíky k večeři a tak. Nejhorší je, když muzikant hraje s prázdným břichem,“ usmívá se Tomáš Vodrážka.

Jako ostřílení muzikanti cestovatelé už moc dobře vědí, co na cestu do Spojených států zabalit. Po první štaci do Ameriky v Praze na letišti přebírali nástroje zničené. „Proto je s sebou nevezeme, ty máme domluvené tam, buď z půjčovny, nebo hudebního obchodu. Vezli jsme jenom malé nástroje a hlavně mikrofony. Jsme zvyklí na bezdrátové a už víme, že ozvučení v Americe je velmi drahé. Nemají to ani na úrovni 80. let. Tam mají jeden mikrofon na drátu a chtějí tím ozvučit celou kapelu,“ krčí rameny Tomáš Vodrážka.

Líbí se jim svižnější věci, nemají rádi valčíkové písničky

V New Yorku hrála Vysočinka na Vinobraní. „V podstatě jsme hráli náš repertoár. Líbí se jim svižnější věci, nemají rádi valčíkové písničky, protože na tři doby moc netancují, Američani hrají na čtyři. Mají rádi polky, to jsme hráli, plus klasiky. Škoda lásky, Proč ten jetelíček,“ líčí Tomáš Vodrážka.

V Chicagu hrají místnímu krajanskému spolku jako doprovodná kapela na Moravské dni. „Tam mají asi osm tanečních skupin, od malých dětí až po seniory. Dopředu dostaneme seznam věcí, na které oni tancují. Je tam dechovkář, který vybírá známější písničky. Morava, krásná zem nechybí nikdy,“ popisuje americké hudební turné kapelník Vysočinky Tomáš Vodrážka.

autor: Tamara Pecková
Spustit audio